Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

СДРУЖЕНИЕ „СЪВРЕМИЕ“ ПОКАЗВА МАГИЯТА НА ЧЕТИРИ ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТА ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ИЗЧЕЗВАЩИТЕ СЕЛА

На заключителна пресконференция Сдружение „СЪВРЕМИЕ“ – град Сандански представи резултатите от изпълнението на проект „Повишаване на конкурентоспособността на регионалния туризъм чрез подкрепа на развитието на селския и културент туризъм в трансграничния регион на Бъгария и Македония (RURAL REVIVAL)“.

По проекта са създадени четири туристически маршрута из интересни, но непопулярни селски райони на България и четири туристически маршрута в селски райони на Македония.

I маршрут – Микрево – Цапарево – Гореме – Горна Рибница

II маршрут – Рожен –  Любовище – Кашина – с. Пирин

III маршрут – Симитли – Сушица – Брестово- Коматински скали

IV маршрут – Катунци – Голешево – Парил – Тешово

Всяко от представените населени места има уникални традиции, празници, обичаи, език и култура. В тези села животът тече бавно, но красиво. Всички те са с потенциал за развитие на алтернативни форми на туризъм.

За популяризиране на селата, носещи автентичността на България по проекта  са създадени два филма, представящи уникалното културно-историческо наследство на трансграничния район, издаден е луксозен каталог на изчезващите населени места и традиции, създадена е дигитална база данни с библиотека за населените места, изготвена е маркетингова стратегия за развитие на селския туризъм и др.

Знаехте ли, че близо до село Малки Цалим се намира пещера – черква „Свети Йоан Рилски“, чиято легенда гласи, че там е живял Светецът Йоан Рилски, преди да бъде изгонен от местното население, което го е смятало за магьосник. Преди да си тръгне, Свети Йоан Рилски ги проклева с думите: „Сега сте триста, да останете тридесет!“. А знаете ли, че пафтите, които са част от традиционното празничното облекло са се носели само от омъжени жени. Тази и друга изключително ценна информация ни разкрива магията на позабравените села, в които още трепти бита на българина и е разказана в Каталог Изчезващите Села, който бе изработен по проекта.

Фоторазходка към красотата на трансграничния регион на България и Македония може да видите ТУК.

Филмът, разказващ за уникалното културно-историческо наследство на района може да гледате в канала на Община Сандански в YouTube.

Повече информация за проекта: www.savremie.org

Banner 468 x 60 px