Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

С кинопанорама "Планина в музея" се отбелязва 55-годишнината на Националния парк "Пирин"

С кинопанорама "Планина в музея" се отбелязва 55-годишнината на Националния парк "Пирин"


Благоевград, 6 ноември /Емил Михайлов, БТА/
С кинопанорама под наслов "Планина в музея" тази седмица Регионалният исторически музей /РИМ/ в Благоевград отбелязва 55-годишнината от създаването на Националния парк /НП/ "Пирин".
Прожекциите на научно-популярни филми, посветени на изключителното биоразнообразие на защитената територия, започнаха днес и ще продължат до 10 ноември, разказа пред репортер на БТА уредникът в отдел "Природа" на музея Тоня Тодорова.
В кинопанорамата ще бъдат показани пет от 15-те филма на различни теми, създадени от творчески екип в изпълнение на мащабен европроект на дирекцията на НП "Пирин" в Банско. Те са предоставени на музея от парковата дирекция и техните създатели и ще могат да бъдат показвани винаги по различни поводи и при желание на посетителите на музея, обясни Тоня Тодорова. Част от това богато биоразнообразие на НП "Пирин" може да се види и в експозиционните зали на отдел "Природа" на музея. Кинопанорамата ще бъде посетена от хора от различни възрасти. За малките са подготвени и игри, свързани с видовете, с които се запознават. Те имат възможност също да зададат своите въпроси и към създателите на филмите и музейните специалисти.
Авторът на филмите Иван Узунов, който присъства днес на първата прожекция на филма "Насекоми и паякообразни", каза, че удовлетворението му е голямо, защото филмите са попаднали на правилното място - в музея, при специалистите, които да ги показват на децата и всички, които се интересуват от природните богатства на България. Удовлетворението идва и от големия интерес, който проявяват децата. Показаха го още при първата среща ученици от Второ основно училище "Димитър Благоев" в Благоевград, за които това се оказа един много приятен и полезен урок по природознание. Те научиха любопитни факти за живота и значението на насекомите и паякообразните - най-многобройните животни на планетата.

/ИС/http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1685183

Banner 468 x 60 px