Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Нова европейска система за пътувания ще подобри граничния контрол

Нова система на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) ще засили граничния контрол на ЕС. Освободените от изискването за виза лица от трети държави ще трябва да кандидатстват за разрешение за пътуване, преди да пристигнат в ЕС. Системата за кандидатстване трябва да бъде бърза, ефективна и лесна за изпълнение.

39 милиона пътуващи без визи от над 60 страни се очаква да посетят ЕС през 2020 г. За тези пътници ще се прилага нова система. Тя се нарича ETIAS: системата на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им. Чуждестранни граждани от трети държави, които искат да посетят страни от ЕС, ще трябва да кандидатстват за разрешение за пътуване преди да пристигнат. Процесът, през който трябва да преминат, е лесен – само онлайн проверка, която могат да направят преди пътуването си до Европейския съюз. Ето как се очаква да работи ETIAS: пътуващите попълват онлайн формуляр и заплащат такса от 7 евро. Лицата под 18 и над 70-годишна възраст са освободени от такса. Заявлението се обработва автоматично. В него се разглеждат личните данни, документите за пътуване и се дава отговор на общи въпроси като страната на местоназначение и информация за контакт. След това заявлението се проверява в базите данни за сигурност. Ако лицето представлява миграционен или епидемичен риск или заплаха за сигурността, може да му бъде отказан достъп. Разрешението на ETIAS ще бъде валидно за срок до 3 години. Най-важното е да се гарантира сигурността и безопасността на нашите граждани. Проверката преди пътуване не трябва да причинява неудобство за пътуващите, а по-скоро да им спести време и най-вече да гарантира повишаване на безопасността в Европа.

Вижте видео по темата: https://www.europarltv.europa.eu/bg/programme/eu-affairs/a-new-european-travel-system-to-improve-border-controls

 

Banner 468 x 60 px