Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Дари старите си обувки за театър Азарян

На 30 август (неделя) на столичната улица “Оборище” всеки може да дари старите си обувки, които ще бъдат използвани при оформлението на интериора на фоайето към новата театрална зала.
Интересната идея е на Никола Тороманов – Фичо, който работи по сценографията и интериора на залата. Обувката не е избрана случайно – големият български режисьор Крикор Азарян e работил първо като обущар и винаги е акцентирал върху тази част от живота си.
В едно свое интервю Азарян казва: “Режисьор съм. Можех да бъда обущар или Бог знае какво”. Темата за обущаря беше негова любима и той често говореше за това, връщайки се към детството и началото на пътя си. Оттук дойде и идеята за символа на обувката. От една страна - това са много лични вещи, които всеки избира сам и по някакъв начин стават част от профила му. От друга страна - те са опорната точка на тялото, средството за движение, идеята за посоката, стабилността, следите, отпечатъците и цивилизационен етап, свързан с окултуряването. Избрах лична вещ, която е на пръв поглед малка и донякъде незабележима, но умножена и преекспонирана - се превръща в материал или тема за импровизация”, споделя авторът на идеята Фичо.
Всеки един чифт обувки ще бъде обработен по специален начин и ще бъде превърнат в част от дизайна, с което дарителите на практика стават част от новата театрална сцена на София с нещо лично. В нея ще има и обувки на известни български личности.
На 30 август на улица “Оборище” ще има шатра, в която ще можете да оставите обувки за театър Азарян и да попълните етикет с данните си.
Впоследствие инициативата за събиране на обувки продължава и през месец септември, където всеки желаещ ще може да дари своите стари обувки в стаята на дирекция “Театрално-сценични пространства”, откъм служебен вход А3 в сградата на НДК.

Последно променена вНеделя, 30 Август 2015 09:27

Banner 468 x 60 px